Kičrí - ajurvédske detoxikačné jedlo

Renáta Kenderessyová, 31.05.2024

Kičrí alebo kitchari je tradičné ajurvédske výživné jedlo, vyrobené z Mungo fazule, ryže, zeleniny a liečivých korenín. Ide o veľmi chutné jedlo s textúrou krémového rizota. Používa sa po stáročia na podporu budovania tráviaceho ohňa, čistenie tela od toxínov - ámy, vybalansovanie dóš.

 TOTO JEDLO ŤA POSTAVÍ NA NOHY PRI DLHODOBEJ ÚNAVE, VYČERPANÍ A PO CHOROBE. VYSKÚŠANÉ: FUNGUJE:)

KITCHARI VIDEO RECEPT TU

 

  • Je to ľahko stráviteľné, očistné a predsa výživné a komplexné jedlo (vhodné aj pre vegánov).
  • Každý deň sa varí čerstvé.
  • Kúra by mala trvať niekoľko dní, je možné ho jesť aj niekoľko týždňov bez obáv, že telu bude niečo chýbať.


MOJA KÚRA  v časoch, keď sa nesmelo nikam chodiť: (bola som totálne vyčerpaná, bez zmyslu života, nechuťou čokoľvek robiť ).

Kúra trvala presne 3 týždne, nič iné okrem uvedeného som nejedla. Už po týždni kúry som sa začala cítiť lepšie. Toto bol môj jediný liek, ktorý som užívala.

Na raňajky ( medzi 7,00 - 8,30 ) som mala ojas mlieko (viď recept v niektorom z postov)
Na obed (medzi 11,30-13,00 ) som mala 2 naberačky kitchari
Na večeru (medzi 16,30-18,00 ) 1 naberačka  kitchari.

Základné Ingrediencie 
- **Basmati ryža (rozvarená domäkka)
- **Mungo fazuľa (moong dal). Lúpaný je žltý, nelupaný zelený-varí sa dlhšie). Malé fazule, ktoré sú ľahko stráviteľné a bohaté na bielkoviny.
- **Koreniny:  kurkuma, rímsky kmín, koriander, zázvor. Dodávajú chuť, podporujú trávenie a majú protizápalové vlastnosti.
- **Sezónna zelenina, ako mrkva, cuketa, špenát alebo sladké zemiaky, čo dodáva jedlu ďalšie vitamíny a minerály.

Recept: Základné Kičari
- 1 šálka  basmati ryže
- 0,5 šálka mungo fazule (moong dal)
- 2 lyžice ghí 
- 0,5 - 1 čajová lyžička kurkumy
- 0,5 - 1 čajová lyžička mletého rímskeho kmínu
- 0,5 - 1 čajová lyžička mletého koriandru
- 0,5 - 1 čajová lyžička strúhaného zázvoru (alebo mletý)
- Soľ podľa chuti
- Zelenina podľa výberu 
- Voda alebo zeleninový vývar- začni na 6 tich pohároch - počas varenia pridávaš, aby z toho bola krémová kaša. Redšia = chutnejšia.

Tak, ako sa v našich podmienkach používa vývar (Slepačia polievka pre dušu), tak majú v Indii toto jedlo. ❤️❤️❤️

Doporučenia pre jednotlivé dóše:

Odporúčania pre Kapha dóšu

 
  • Použite polovičné množstvo ghee alebo oleja.

  • Namiesto ryže môžete použiť aj quinou, proso alebo amarant.

  • Počas varenia pridajte štipku kajenského korenia.

  • Najlepšia zelenina pre dóšu Kapha je listová zelenina, ružičkový kel, karfiol, špargľa a zeler.

Odporúčania pre Pitta dóšu

 
  • Použite polovičné množstvo horčičných semienok. Prípadne horčičné semienka úplne vynechajte.

  • Ghee môžete nahradiť aj kokosovým olejom.

  • Najlepšia zelenina na Pittu je listová zelenina, brokolica, kukurica, hrášok, zelené fazuľky, karfiol, špargľa, cuketa a tekvica.

Odporúčania pre Váta dóšu

 
  • Použite dvojnásobné množstvo ghee alebo oleja.

  • Použite dvojnásobné množstvo ryže.

  • Najlepšia zelenina pre Vátu je mrkva, cvikla, zemiaky, cuketa, hrášok a sladké zemiaky.